Het idee voor deze website is afkomstig van de uitgave van de Heidelbergse Catechismus door de Gereformeerde Bijbelstichting. In deze uitgave zijn de bewijsteksten uitgeschreven per antwoord. Een Catechismus met uitgeschreven Bijbelteksten en die ook gemakkelijk digitaal te gebruiken is, was nog niet op internet te vinden. Deze website wil in een digitale versie voorzien, die gebruikt kan worden voor persoonlijke Bijbelstudie en in het onderwijs.
De Heidelbergse Catechismus legt de christelijke leer uit. Is dat nog wel nodig? We hebben toch genoeg aan de Bijbel alleen? In de Bijbel wordt op diverse plaatsen (40x in het Nieuwe Testament) gesproken over de leer, bijvoorbeeld in Handelingen 2:42 'En zij volhardden in de leer van de apostelen'. De leer is geen uitvinding van bijvoorbeeld Calvijn, maar de apostelen hadden al de leer. Om onderwijs te geven aan nieuwe gelovigen is er al snel een samenvatting van de leer gekomen. Dat was ook nodig om dwalingen te weerleggen. De leer van de apostelen is samengevat in de 12 artikelen, die rond 115 na Christus geschreven zijn door de leerlingen van de apostelen. Hierin gaat het over de echte basis: 'God is geopenbaard in het vlees, is gerechtvaardigd in de Geest, is verschenen aan de engelen, is gepredikt onder de heidenen, is geloofd in de wereld, is opgenomen in heerlijkheid.' (1 Tim. 3:16b). Dat was toen de gezonde leer, waarop de eerste gemeenten zijn gebouwd. Op dit fundament moeten ook nu de gemeenten gebouwd worden. De Catechismus geeft een samenvatting van de Bijbelse leer en legt de leer uit. Vrijwel elke vraag bevat bewijsteksten die laten zien waarop het antwoord is gebaseerd. In veel Bijbels staat de Catechismus achterin afgedrukt. De bewijsteksten zijn wat minder toegankelijk, omdat deze niet zijn uitgeschreven. Het kost veel moeite om ze allemaal bij een antwoord te betrekken. Deze website wil de Bijbel laten spreken, door de bewijsteksten standaard onder het antwoord te vermelden. Op deze wijze wordt duidelijk dat de Catechismus gegrond is op de Bijbel en dat de leer voluit Bijbels is.
Het doel van de Catechismus is onderwijs geven in de geloofsleer. De oorspronkelijke Nederlandse versie is helaas verouderd, waardoor jongeren de tekst niet begrijpen. Hierdoor komt inhoud niet dichtbij en raakt het hun hart nauwelijks, omdat de taal zover van hen afstaat. Ze voelen zich niet aangesproken. Dat is jammer, want dit was juist het doel van de Catechismus en er staan zulke mooie dingen in! Door de Catechismus in hedendaagse taal aan te bieden, wil deze website een poging doen om de inhoud weer dicht bij jongeren te brengen. Wel zijn Bijbelse kernbegrippen, zoals zonde, gerechtigheid, heiligheid, verdoemenis, etc. behouden. Door op deze begrippen en andere moeilijke of verouderde woorden (240 totaal) te klikken, verschijnt er een uitleg in een pop-up. Ook zijn er diverse hulpmiddelen ontwikkeld waaronder een digibordviewer en een leermodus. Zo kan op school gemakkelijk onderwijs worden gegeven over een Catechismus vraag en is er een hulpmiddel beschikbaar om de oorspronkelijke tekst uit het hoofd te leren.
Voor de originele versie van de Catechismus is gebruik gemaakt van de versie in de HSV uitgave van uitgeverij Jongbloed. Er kunnen kleine, taalkundige verschillen optreden met de Catechismus versie achterin uw Bijbel. Dit heeft te maken met de (herziene) spelling van uw uitgever. Dat is ook het geval wanneer u een recente uitgave van de Statenvertaling vergelijkt qua uitgever: er zijn kleine verschillen in spelling aanwezig tussen de uitgevers Jongbloed en GBS.
Bij de hedendaagse weergave van de Catechismus is zoveel mogelijk de oorspronkelijke boodschap intact gelaten, zodat de versies naast elkaar gebruikt kunnen worden. Wanneer in een antwoord een Bijbelgedeelte wordt geciteerd, is hiervoor gebruik gemaakt van de Herziene Statenvertaling. Bij het vertalen is gebruik gemaakt van de volgende bronnen:
Het is mogelijk om deze website te gebruiken als app op uw smartphone. Voeg in uw browser de website toe als icon op het startscherm van uw telefoon. Wanneer u vervolgens klikt op het icon, dan start deze website schermvullend. De webapp voelt qua werking hetzelfde aan als een echte app. U heeft wel internet nodig om er optimaal gebruik van te kunnen maken.
Wanneer u een Catechismuszondag of een Catechismusvraag bekijkt, dan kunt u gemakkelijk de tekst printen of opslaan als Word- of pdf document. Op deze wijze kunt u gemakkelijk de inhoud van de website offline gebruiken of zelfs aanpassen voor persoonlijke Bijbelstudie of het voorbereiden van een inleiding of les.
De zoekfunctie is erg uitgebreid en maakt de Catechismus nog meer inzichtelijk. Zo kunt u bijvoorbeeld zoeken op de inhoud van een vraag of antwoord, op trefwoorden, waar een bepaalde bewijstekst wordt aangehaald (Bijv. Johannes 3:16) of zelfs op de inhoud van een bewijstekst.